Inleiding
Het initiatief Nationale Inzameling Landbouwplastics zet zich in om de grote hoeveelheden landbouwplastics die in Nederland gebruikt worden, op een duurzame manier te verwerken. Momenteel is er geen nationaal recyclingsysteem voor landbouwplastics in Nederland, wat leidt tot hoge verbrandingskosten en milieuvervuiling. Met financiële ondersteuning van LIOF (Limburgs Instituut voor Ontwikkeling en Financiering) onderzoeken Platform Tuinbouwreststromen, Greenport West-Holland en Bluehub of er ook in Nederland draagvlak is voor een dergelijk platform. Hierin heeft het initiatief de samenwerking gevonden met de Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie (NRK). De partijen trekken inmiddels gezamenlijk op om bedrijven uit de agrarische sector, plastic recycling en afvalinzameling bij het initiatief te betrekken.
Achtergrond
De noodzaak voor dit specifieke project ontstond door de uitdagingen waarmee telers aan het einde van het seizoen geconfronteerd worden bij de afvoer van loopfolie. Pilots voor recycling hebben aangetoond dat een nationale aanpak efficiënter zou zijn.
Het initiatief heeft een inventarisatie gemaakt van de bedrijven die willen deelnemen aan het recyclingsysteem in Nederland. Hierbij zijn ketenpartners geïdentificeerd, waaronder plastic producenten, verkooporganisaties, verbruikers (agrariërs en loonwerkers), afvalverwerkers en recyclingbedrijven. De overheid speelt een cruciale rol door financiële ondersteuning te bieden en door beleid en regelgeving vast te stellen. In andere landen zoals Duitsland (DACH, ERDE) en Frankrijk (Adivalor) bestaan reeds succesvolle systemen. Deze worden gecoördineerd door APE (Agricultural Plastics Environment) op Europees niveau en worden gefinancierd door de producenten van landbouwplastics. Zij hebben de primaire verantwoordelijkheid om te zorgen dat materialen die zij op de markt brengen ook weer verwerkt kunnen worden tot nieuwe grondstoffen.
Het project leidt tot meerdere voordelen met betrekking tot duurzaamheid. Het doel is om te voorkomen dat plastic materialen in de natuur, het land, water of als restafval terechtkomen, door recycling te bevorderen in de gehele agrarische sector. Het streven is om alle gebruikte landbouwplastics in te zamelen en te recyclen.