Achtergrond

Na het runnen van zijn eigen bedrijf, is Fons Verbeek in 1997 ingestapt in het tuinbouwbedrijf van zijn twee broers en hebben ze aan de hand van een gezamenlijke ambitie direct de overstap gemaakt naar biologische teelt. BioVerbeek teelt biologische tomaten, komkommers en paprika’s op 10 hectare, verdeeld over drie locaties in Velden. 

Duurzaamheid staat bij BioVerbeek vanzelfsprekend hoog in het vaandel. Voor iedereen gezonde groentes telen op een zo economisch mogelijke manier met zo min mogelijk fossiel, dat is het streven. Kassen worden verwarmd met een warmtekracht koppeling, en sinds 2016 zijn alle kassen verhoogd om door middel van dubbele schermen gebruik te maken van warmte terugwinning. BioVerbeek zet zich in om zo min mogelijk gebruik maken van externe meststoffen door compost en bokashi te maken van haar eigen reststromen. Een belangrijk doel voor de toekomst is om volledig gasloos te verwarmen door gebruik te maken van warmte uit compostering. “Duurzaamheid binnen de glastuinbouw is een oneindig proces, we zijn constant bezig om te kijken hoe we het beter kunnen doen”, aldus Fons. 

Uitdaging

De biologische teelt beschikt over restricties wat betreft het gebruik van meststoffen. Als voeding van de plant gebruikt BioVerbeek voornamelijk compost en bokashi. Plantmateriaal dat tijdens de teeltwisseling vrij komt wordt in een eigen compostering verwerkt. Hierbij is het van belang dat het plantaardig materiaal niet vervuild is met plastic touw en clips, wat in de conventionele teelt wel vaak het geval is. Om deze reden is Bioverbeek al een geruime tijd op zoek naar alternatieven voor de veelgebruikte, plastic touwen, clips en trosbeugels. 

Oplossing

Om de compostering zo soepel en duurzaam mogelijk te laten verlopen, werkt BioVerbeek zoveel mogelijk met composteerbare teelthulpmiddelen. Binnen de hogedraad komkommers maakt BioVerbeek gebruik van jute touw in combinatie met metalen bindclips van Hortiware. Deze clips worden met een tang rond de plant en het touw gebogen door middel van het Tomsystem. Doordat de clips niet gegalvaniseerd zijn, roesten deze snel weg en zijn ze ook gauw verdwenen in het composteringsproces. Het touw is van plantaardig materiaal en kan daardoor mee gecomposteerd worden. 

In de tomatenteelt wordt gebruik gemaakt van biologisch afbreekbaar touw, wat ook gemakkelijk mee de compostering in kan. De plastic trosbeugels worden met de hand ingezameld en opnieuw gebruikt. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van bindclips; de planten worden handmatig ingedraaid, wat meer arbeid en kunde vereist. 

In de paprikateelt werkt BioVerbeek momenteel nog met plastic touw, omdat composteerbare alternatieven nog te veel rekken tijdens de teeltperiode. In de teeltwisseling worden de planten momenteel onderaan de stam losgesneden en uit de touwen getrokken. Het plastic wordt zo met de hand gescheiden om te voorkomen dat het in de compostering terecht komt. Er loopt op dit moment een proef in de paprikateelt in de zoektocht naar een composteerbaar alternatief. 

Voordelen

De biologische teelt van BioVerbeek maakt hogere verwaarding van reststromen mogelijk. Door het gebruik van zoveel mogelijk composteerbare teelthulpmiddelen, creëert BioVerbeek plasticvrije compost en bokashi die zorgeloos kan worden toegepast in de eigen teelten. Potentieel zijn er ook mogelijkheden voor eiwitwinning en vezelwinning voor papier- en plaatmateriaal. 

Er zijn ook voordelen op het gebied van arbeidsproductiviteit: het Tomsystem, wat BioVerbeek binnen de komkommerteelt gebruikt, werkt sneller en gemakkelijker dan indraaien, omdat dit minder tijd en kunde vergt. 

Op dit moment is er nog geen goede oplossing gevonden voor de paprikateelt. Binnen Platform Tuinbouwreststromen testen we momenteel de toepassing van touw op basis van cellulose. 

Ook gebruik maken van metalen bindclips?

Neem contact op met Hortiware:
Contactpersoon: Dirk-Jan Haas
Telefoon: +31 (0)6 59 69 56 54
E-mail: info@hortiware.nl

Ook gebruik maken van biologisch afbreekbaar touw?

Neem contact op met Mertens:

Contactpersoon: Mat Versleijen
Telefoon: +31 (0)6 27 04 43 19
E-mail: m.versleijen@mertens-groep.nl

Over deze case study

Ook gebruik maken van metalen bindclips?

Neem contact op met Hortiware:
Contactpersoon: Dirk-Jan Haas
Telefoon: +31 (0)6 59 69 56 54
E-mail: info@hortiware.nl

Ook gebruik maken van biologisch afbreekbaar touw?

Neem contact op met Mertens:

Contactpersoon: Mat Versleijen
Telefoon: +31 (0)6 27 04 43 19
E-mail: m.versleijen@mertens-groep.nl

Over deze case study