Plastic tuinbouwafval wordt Fit-For-Purpose product

Na het oogsten van komkommers of asperges blijft er restmateriaal achter, waaronder plastic. Tot op heden is dit een kostenpost voor telers, het wordt gezien als afval. Platform Tuinbouwreststromen heeft telers samengebracht met ondernemers die plastic juist kunnen gebruiken. In een pilot met The Great Plastic Bake Off (GPBO) wordt onderzocht of plastic tuinbouwafval omgezet kan worden naar Fit-For-Purpose producten.

Erik van Nienhuijs (Teboza) bij het plastic tuinbouwafval wat gebruikt wordt in de pilot en omgezet wordt naar Fit-For-Purpose producten.

Pilot hergebruik plastic restmateriaal

Het gebruik van landbouwfolie is onvermijdelijk binnen de landbouw. Telers proberen zuinig om te gaan met de inzet van folie, maar in kassen moet dit jaarlijks vervangen worden en op het land (wat asperges betreft) kan het ongeveer acht jaar meegaan. Het afvoeren van dit afval kost op dit moment nog geld en vindt veelal nog geen nieuwe bestemming dan de verbrandingsoven. In een samenwerking tussen de telers Teboza, Mellantas en Bio Verbeek en duurzaam innovatiebureau GPBO komt hier verandering in. Het doel van de pilot is om de plastic reststromen te verwaarden met de mobiele keuken van GPBO. Op locatie wordt het plastic ingenomen, waarna het geshred, verhit en geëxtrudeerd wordt. Door dit proces worden producten gemaakt die ter plaatse bij de teler en daarbuiten bruikbaar zijn.

Pilot op locatie

Teboza is actief in de gehele aspergeketen. Van plantenteelt tot aspergeteelt en verkoop, daarmee is Teboza een partner zijn voor zaadproducenten, andere aspergetelers, handelsorganisaties en retailers in binnen- en buitenland. Naar schatting komt in de teelt jaarlijks ongeveer 6% van het gebruikte zwart/wit landbouwfolie aan reststroom vrij, omdat de folie hergebruikt kan worden en gemiddeld 8 jaar meegaat. In de eerste proef wordt 5.000 kilogram zwart/wit folie ingezet. Erik van Nienhuijs, Strategisch Manager Teelt van Teboza, licht toe waarom zij deelnemen aan deze pilot: “Bij Teboza zijn we gewend om samen met onze collega telers, afnemers, leveranciers en kennispartners te blijven werken aan nieuwe inzichten en technieken op het gebied van duurzaamheid en teelt. Dit initiatief past hier perfect in.”

Komkommerkwekerij Mellantas teelt kwalitatief milieuverantwoorde komkommers. Jaarlijks hebben zij een reststroom van ongeveer 5.000 kilogram LDPE landbouwfolie, wat neerkomt op twee containers van 40 kubieke meter. Hans Houben, Directeur Mellantas: “We zijn niet alleen maar bezig met de perfecte smaak, kleur en vorm van de komkommer, maar ook met onze omgeving. Denk hierbij aan het verlagen van het energie- en gasverbruik en het verminderen van CO2 uitstoot. En daarom participeren we in deze pilot: er wordt veel afval geproduceerd in de sector en dat kan niet de bedoeling zijn.”

Pascal Kalter (GPBO) op locatie bij Mellantas.

Fons Verbeek op locatie bij BioVerbeek.

Tuinbouwbedrijf BioVerbeek teelt op biologische wijze komkommers, paprika’s en tomaten. Fons Verbeek, Directeur BioVerbeek: “Als je goed zorgt voor de natuur, zorgt die ook goed voor jou. Dit oeroude principe gaat bij ons hand-in-hand met het toepassen van de allernieuwste teeltinzichten en technieken. Het resultaat: een eerlijk, gezond en kwalitatief hoogwaardig versproduct, waarin je direct de natuur proeft.” Ook BioVerbeek doet mee aan de proef. Jaarlijks heeft het bedrijf zo’n 4.100 kilogram reststroom aan LDPE landbouwfolie.

Fit-For-Purpose producten in tuinbouw

Fit-For-Purpose betekent dat van plastic tuinbouwafval producten gemaakt worden die direct gebruikt kunnen worden bij de teler. Welke producten dat zijn is afhankelijk van de behoefte. Erik van Nienhuijs: “Het is noodzakelijk om producten te maken die dikwandig zijn en veel volume innemen, zodat de reststroom snel en efficiënt een nieuwe bestemming krijgt. Hierbij kun je denken aan planken, dakpannen en klinkers. Deze producten zijn buiten de sector natuurlijk ook prima toepasbaar.” Daarnaast worden kratten veelvuldig gebruikt in de tuinbouw, waardoor dit een voor de hand liggend product zou kunnen zijn. Voorwaarde is wel dat deze foodsafe en virusvrij zijn.

Wil je meer informatie of actief deelnemen aan deze pilot? Neem dan contact op met Platform Tuinbouwreststromen, via info@platformtuinbouwreststromen.nl.